Доставка

Автор рецепту: Аня Макієвська

Хліб з двох видів борошна

  • Борошно Artisan Bread 700 г.
  • Борошно Whole Wheat 300 г.
  • Вода (кімнатної темпертури) 800 г.
  • Морська сіль 25 г.
  • Сухі інстантні дріжджі 3 г.
Замовити всі ці інгредієнти у мобільному додатку goodwine

Автор рецепту: Аня Макієвська

  • Вам знадобиться: кухонні ваги, велика миска, два кошики для хлібу або миски та натуральні рушники (бавовна або льон), вогнетривка форма для випікання (казан, утятниця, чугунна каструля), пергамент, тонке лезо або ну дуже гострий ніж, термометр (бажано), шкребок (шпатель), велика дошка з дерева або кухонна поверхня з каменю або дерева та решітка для охолодження.

  • Зважуємо 850г води у мисці (або чаші кухонного комбайну), всипаємо у воду 3 грами дріжджів та розмішуємо. Окремо зважуємо борошно та сіль та додаємо у миску з водою та дріжджами. Розмішуємо тісто рукою або в кухонному комбайні на першій (найповільнішій) швидкості доки не залишиться грудок борошна. Допомагаємо собі шкребком, якщо потрібно зібрати тісто по краях миски або чаші. Якщо заміс відбувається у міксері, то переключаємо на другу швидкість та вимішуємо до еластичності.

  • Готове тісто щільно накриваємо кришкою або плівкою та ставимо в найтепліше місце вашої оселі на 1/1,5 год. Після починаємо обмивати тісто — натягуємо його з країв та складаємо в центр. Тісто стає більш пружним. Важливо не рвати тісто, а розтягувати лише поки воно тягнеться. Знов відправляємо тісто відпочивати в теплі ще на годину. Дістаємо. Повторюємо обминку. Залишаємо на 30/40 хв.

  • Після цього дістаємо, ділимо тісто на дві рівні чистини і формуємо буханки. Кладемо у підготовлені кошики, накриваємо плівкою/пакетом/шапочкою для душу та ставимо в холодильник на 12/24 год (в залежності від того, коли вам зручно буде спекти хліб — чим довше, тим краще).

  • Дістаємо хлібини з холодильника за 1,5/2 год до випікання та залишаємо у теплому місці. Перевіряємо тісто на готовність за допомогою натискання вказівним пальцем. За 40 хв до випікання ставимо нашу ємність для випічки у духовку і вмикаємо її на максимальну потужність. Вирізаємо пергамент за розміром дна ємності, перекладаємо нашу першу буханку на пергамент, дістаємо форму, кладемо буханку на пергамент на дно форми, робимо один або два продольні надрізи, накриваємо форму і ставимо в духовку на 20 хв випікатися при 220 градусах.

  • Через 20 хвилин знімаємо кришку та випікаємо ще 25 хвилин — до темно-золотавого кольору скоринки та температури всередині буханки 100 градусів. Дістаємо хлібину і залишаємо охолоджуватись на решітці, а ємність для випікання знов ставимо в духовку для нагрівання та випічки другої буханки.