Ккал на порцію: на 1 паску 2280
БЖВ на порцію: 39 72 374
Перш за все готуємо опару: 400г борошна ретельно перемішуємо вінчиком з 20г дріжджів та 40г цукру, додаємо 350г теплого молока (30-35°с) та вимішуємо опару, щоб тісто повністю об'єдналося. Накриваємо плівкою або вологим рушником і відставляємо у тепле місце (не вище 35°с) на 40хв - 1год, до початку збільшення в об'ємі.
Поки опара підіймається, підготуємо все для тіста: відділимо 10 жовтків, натремо цедру лимону та апельсину, та замочимо родзинки (можна залити бренді або просто залити на пару хвилин окропом, та злити). Дістанемо масло щоб воно було кімнатної температури. Тісто: У збільшену в об’ємі опару додаємо: Кефір 150мл Цукор 250г Цукор ванільний Борошно 600г Сіль 8г Жовток 10шт Цедра одного лимону та апельсину Масло вершкове 280г Суміш цукатів 150г Родзинки 250г Алкоголь 30мл
Приготування тіста: У велику ємність або чашу для міксера додаємо кефір, цукор (можна замінити 50г цукру медом 50г, для більш вологої текстури) ванільний цукор, сіль, опару, всі жовтки та залишок борошна. Починаємо вимішувати тісто - поступово воно буде відлипати від стінок, стане більш еластичним та блискучим і не рватиметься при його розтягуванні рукою. Процес займе від 10 до 25 хвилин, в залежності від методу вимішування. Коли тісто достатньо розвине глютен починаємо додавати розм'якшене масло невеликими шматочками для легкого вмішування.
Коли повністю вмішаємо масло, можна додавати начинку: віджати залишок води/алкоголю з родзинок, додати до тіста разом з цукатами та цедрою, вмішати на низькій швидкості або вручну. Накрити готове тісто плівкою або вологим рушником, і дати відпочити 30хв. Потім зробити обмин тіста - розтягуючи вгору та складаючи на себе, 3-4 рази повертаючи чашу кожного разу на чверть. Дати відпочити ще 30хв, зробити повторний обмин тіста, та залишити ще на 30хв. За цей час тісто повинно збільшитись у 1,5-2 рази.
Потім викласти тісто на стіл та поділити на 5 рівних частин, сформувати з тіста кульки та вкласти у паперові форми, залишити розстоюватись на 1-2год. до підняття тіста до 3-4см до краю форми. Розстоювати тісто можна в духовій шафі з тарілкою теплої води (поставити її під деко з формами). Або ж накрити плівкою/вологим рушником і в тепле місце 30-35°с, не більше.
Коли тісто виросте, вийняти його з духової шафи (якщо воно розстоювалося в ній) та розігріти її до 180°с. Випікати при 170°C, 35-45хв, перевіряти готовність дерев'яною шпажкою, вона має бути сухою. Вийняти з духової шафи та дати повністю остигнути.
Готуємо глазур: Білок яєчний – 60г Пудра цукрова – 300г Лимонний сік – 1ст.л Для глазурі беремо 60г яєчного білка (один білок, якщо велике яйце, трохи більше, якщо яйця середні), збиваємо міксером, додаємо столову ложку лимонного соку, продовжуємо збивати, потім у 5–6 етапів додаємо цукрову пудру і продовжуємо збивати. Коли глазур буде гладкою та щільною, наносимо її на паски за допомогою силіконової лопатки.
Прикрасити глазур’ю та декором за бажанням.
Смачного Великодня!