Ккал на порцію: 727
БЖВ на порцію: 44 15 105
Бульйон: чистимо креветки, голови й панцирі — у сотейник. Додаємо 3–4 зубчики часнику, 2–3 гілочки чебрецю, 30 г цибулі. На сковороді без олії випарюємо вологу. Вливаємо 400 мл води. Варимо, поки рідина не зменшиться вдвічі. Проціджуємо.
Томати і часник: томати надрізаємо хрестиком і на 30–40 секунд занурюємо в окріп. Знімаємо шкірку, подрібнюємо. Нарізаємо 20 г часнику.
Варимо пасту: додаємо у киплячу воду (1 ст. л. солі на 1 л води), перемішуємо, варимо до стану «аль денте». Зливаємо воду, але трохи залишаємо для соусу.
Соус: у сотейнику розігріваємо оливкову олію та вершкове масло, додаємо чебрець, 20 г часнику. Вливаємо бульйон, варимо 20 хвилин на середньому вогні.
Зелений соус: щавель, базилік, салікорнію трохи тушкуємо на сковорідці, додаємо сіль (5 г), цукор (10 г), цедру та сік з половини лайма. Перебиваємо в блендері до однорідності. Начинка: на сковороді з 20 г оливкової олії та 30 г вершкового масла обсмажуємо томати, 20–30 г часнику. Додаємо халапеньйо. Коли випариться рідина, додаємо шафран, салікорнію, креветки та 50 мл води з-під пасти.
Додаємо кислинку — 30–40 мл соку лимона.
Збираємо: через 3–4 хвилини дістаємо креветки. Додаємо базилік і пасту в соус. Якщо загусло, ще трохи води з-під пасти, перемішуємо й прогріваємо 4–5 хв.
Подача: креветки заправляємо олією й сіллю, на тарілку — зелений соус, пасту з креветками, потім креветки. Додаємо трохи оливкової олії та цедри лайма.