Good Wine – імпортер і магазин в одній особі! 3000 вин із 40 країн, 1000 віскі та міцного алкоголю

Пошукова форма

Новини

Вино: органіка, біодинаміка і здоровий глузд

8 Квітень 2016

Органіка у виробництві вина — продовження тренду відмови від штучних добрив та роботу із землею вручну із збереженням хімічної чистоти всіх процесів. Біодинамічний  підхід до землеробства ще глибший та розглядає виноградник як окрему екосистему. Віднедавна у залі Good Wine з’явився великий стенд із органічними винами. З’ясовуємо, в чому власне відмінність між органікою, біодинамікою, хто здійснює сертифікацію всього цього, як це позначається на якості вина і на яких виробників звернути увагу.

 

 

ЩО ТАКЕ ОРГАНІЧНЕ ВИНО?

 

Якщо пояснювати простими словами, органічне вино виробляють без використання пестицидів, гербіцидів, підтримуючи природній мікроклімат ґрунту. Перший крок — отримання сертифіката підтвердження біохімічної чистоти землі. Далі ця чистота дотримується у процесі виробництва вина на всіх етапах. Для удобрення та боротьби із шкідниками використовують натуральні засоби — компост, трави, мідний купорос для обприскування лози.

 

 

ОРГАНІКА. ФАКТИ

 

  • Органіка — природне виноробство за сертифікованою методикою, яка забороняє використовувати синтетичні добрива, пестициди та ГМО
  • Гарантована чистота довкілля
  • Сертифікована біохімічна чистота власне виноградника
  • Обмежене використання машинної праці
  • Для боротьби із шкідниками використовують комах та підтримують на виноградниках біорізноманіття.

 

 

ЩО ТАКЕ БІОДИНАМІЧНЕ ВИНО?

 

Біодинаміка — це, власне, те ж саме органічне виробництво із відмовою від синтетичних добрив та ГМО. Вперше поняття “біодинаміка” ввів Рудольф Штайнер близько ста років тому. Він створив універсальний сільськогосподарський метод, який застосовується не лише до виноробства. Метод обіцяв гармонізувати сільське господарство із біоритмами природи, максимально задіявши енергію води, світла, землі та повітря. Сьогодні його послідовники виокремилися в особливий потужний напрямок, який представляє органічний підхід у максимальній формі. Вирощуючи виноград, біодинамісти не лише максимально докладно вивчають свою землю та дбають про неї, але і можуть вразити екзотикою у своєму підході: ходінням із плугом, вибором птахів, які поїдають непотрібних жуків, синхронізацією землеробства із фазами Місяця, закопуванням добрив за літнього сонцестояння. І, як би дивно не виглядав облік місячного світла, парадокс у тому, що біодинаміка працює, а вина, вироблені таким чином, є живими та цікавими.

 

 

БІОДИНАМІКА. ФАКТИ

 

  • Догляд виноградників за природними ритмами: із урахуванням фази Місяця тощо
  • Самостійне виробництво та підготовка органічних добрив, які живлять ґрунт
  • Максимально ручна робота — від підготовки натуральних добрив до процесу збору врожаю
  • Мінімізація механічної роботи
  • Серйозні біодинамісти намагаються запровадити найсуворіші правила сертифікації, відмінні від органічних, стосовно своїх методів та вин

 

ЯК ВІДРІЗНИТИ ОРГАНІЧНЕ ТА БІОДИНАМІЧНЕ ВИНО НА ПОЛИЦІ?

 

Органічні та біодинамічні вина можна впізнати за сертифікатами на етикетці. Що характерно, часто сертифікують не саме вино, а виноградник. Найбільшими організаціями у сфері біодинаміки є Biodivin (найсуворіший сертифікатор) та Demeter (головний сертифікатор), які гордо повідомляють, що рівень їх вимог перевершує будь-які державні стандарти. І це правда. Органічний знак якості отримати дещо простіше. Особливі сертифікати, які перевіряють екологічну чистоту виноградника та офіційно визнають його органічним, видають Ecovin, Bio (Німеччина), BioSuisse (Швейцарія), FNIVAB (Франція), Nature & Progres (Бельгія, найсуворіші вимоги) та Delinat (Австрія, Німеччина та Швейцарія). У США головним сертифікатором є Федеральне міністерство сільського господарства – USDA.

 

НЮАНСИ ОРГАНІКИ

 

Органічні та біодинамічні вина є чутливішими до неправильного транспортування, перепадів температур та умов зберігання. Такі вина тонші, і будь-яке порушення з боку імпортера може їм значно зашкодити. А у споживача може скластися враження, що вино не надто якісне.

Органіка загалом потребує багато витрат, а результат, що отримується, завжди менший, ніж при використанні традиційних методів виноробства. Зрозуміло, що це здорожує  всі процеси та впливає на фінальну ціну. Сертифікацію винороби отримують через різні причини. Біодинамісти загалом займаються всім за покликом серця та часто ігнорують паперову тяганину, тому на полицях можна зустріти біодинамічні вина без поміток, що указують на це. Важливо цікавитися історією виробника або ставити питання сомельє. Малі європейські виноробні отримують органічні сертифікати з інших причин: по-перше, за перехід на органіку часто дають субсидії, по-друге, таким чином вони відразу отримують маркетингову перевагу. Обсяг ринку органіки становить 40 млрд. доларів на рік.

 

На що звернути увагу на полицях Good Wine

 

Zind-Humbrecht (Ельзас, Франція), Leroy (Бургундія, Франція), Jacques Selosse (Шампань, Франція), Gravner (Фріулі, Італія), Kalleske (Долина Баросса, Австралія), Domaine Jean-Louis Tissot (Юра, Франція), Matassa (Лангедок-Руссильон, Франція), Emidio Pepe (Абруццо, Італія), Riecine (Тоскана, Італія), Gotsa (Кахетія, Грузія).

Спасибо, ваше мнение важно для нас!