Good Wine – імпортер і магазин в одній особі! 3000 вин із 40 країн, 1000 віскі та міцного алкоголю

Пошукова форма

Новини

Відродження цілісних круп. Про спельту

27 Липень 2015

Тренд на відродження однієї з найстаріших круп Європи – спельти поки ще зовсім молодий. У цілому, його можна назвати невеликою гастрономічною революцією, оскільки донедавна посівів вистачало тільки на те, щоб відродити саму культуру, яку раніше використовували століттями. Сьогодні спельти в Києві уже достатньо, щоб не лише культивувати її, а й продавати. 

 

Спельта (або полба) – напівдикий злак, із якого виведені всі сучасні сорти пшениці. Пік популярності крупи припадає на 17-18 століття, коли цей злак цінували за простоту вирощування і високу поживну цінність. З аграрною революцією любов до крупи була втрачена здебільшого через те, що її важко молоти та обробляти. І тільки через декілька століть, коли цілісне, здорове харчування стає головним завданням кулінарії, в Києві спельта повернулася із забутих рослин. Батьківщина спельти – Середземномор’я, де вона і має сьогодні найбільший попит. Крім каш, перших страв і випічки з її борошна почали виготовляти десерти. У сусідніх країнах кашу і взагалі називають «чорною ікрою злаків». За вітамінним складом крупа значно перевищує пшеницю і її популярні похідні – кускус, манну крупу та булгур. У складі спельти вищий вміст заліза, рослинного білку, незамінних амінокислот і вітамінів групи В. 

 

Спельта досить вибаглива до сучасних методів вирощування. Злак не переносить спеціальних мінеральних добрив. Небагато виробників беруться за культивування корисного злаку. Але ті, хто наважується – роблять це максимально щадним шляхом. У магазинах Good Wine вона представлена брендами Зелений млин, який також виробляє борошно зі спельти (а ще жита та пшениці, вирощених в Україні та змолотих на австрійських млинах), Naturata і Dr. Karg - німецькими органічними виробниками, а також національною органічною маркою Екород.

 

Салат зі спельтою, пореєм і грибами

 

5 ст.л. оливкової олії

220 г свіжих грибів 

1/2 цибулі-порею

1 зубчик часнику

дрібка листя чабрецю


сіль і свіжозмелений чорний перець

3 ст.л. винного оцту

340 г спельти

1 огірок

декілька гілочок петрушки

декілька пірець зеленої цибулі


 

Готуємо. Спельту відварити у підсоленій воді, як вказано на упаковці. У сковорідці розігріти оливкову олію і обсмажити нарізані гриби протягом 4-5 хвилин. Додати порізаний півкільцями перець і подрібнений часник, чебрець і готувати ще 5 хвилин на середньому вогні. Перекласти в миску і заправити оцтом. Дати вихолонути. Окремо у великій мисці змішати відварену і трішки охолоджену спельту, цибульно-грибну суміш, дрібно нарізані огірки, нарізані свіжі петрушку і зелену цибулю. Приправити маслом, оцтом, сіллю, перцем і акуратно перемішати.

 

Купити спельту в Києві можна через наш сервіс доставки їжі. Ціна на крупу і борошно із спельти – від 4

5 грн/кг, залежно від калібру зерен і фасування. 

 

Спасибо, ваше мнение важно для нас!