Новини
Eat safe: про нітрати та про кавуни
Питання щодо нітратів починаються з вибору постачальника: нам усе одно, які в нього обсяги та ціни, для нас важливі лише якість та технології вирощування. Ручна праця та органіка — наш безумовний пріоритет.
⠀
Ми контролюємо якість на всіх етапах вирощування, а коли продукти потрапляють до goodwine, кожну партію ми перевіряємо в лабораторії, акредитованій за високим стандартом ISO17025.
⠀
Чому ми здаємо зразки в лабораторію? Бо тільки там можна визначити точну кількість нітратів. От, наприклад, так виглядає канонічний аналіз:
⠀
- спершу ми знімаємо зразки (у кожного продукту вони різні, у кавунів — серцевина, у жодному разі не шкірка),
- перед вимірюванням нітратомер обов’язково калібрують у спеціальних розчинах,
- потім зразки змішують із реактивами, згідно з методикою дослідження,
- після чого вимірюють кількість нітратів, застосовуючи формулу, що враховує результати калібрування.
⠀
Коротше, щоби визначити реальну кількість нітратів потрібні спеціалісти й лабораторія.
⠀
Тепер щодо домашніх нітратомерів. Він також потребує щонайменше щорічного калібрування з використанням стандартних розчинів. Якщо цього не робити, нітратомер не буде давати точні показники з погрішністю від 30 до 300 %. Також зазначимо, що деякі з них вимірюють електропровідність овочів та фруктів, та різновид солей у них різний, що тестер не враховує, видаючи натомість їхню загальну кількість, а не окремі показники нітратів, сульфатів та хлоридів.