Новини

Eat safe: про нітрати та про кавуни

Питання щодо нітратів починаються з вибору постачальника: нам усе одно, які в нього обсяги та ціни, для нас важливі лише якість та технології вирощування. Ручна праця та органіка — наш безумовний пріоритет.

Ми контролюємо якість на всіх етапах вирощування, а коли продукти потрапляють до goodwine, кожну партію ми перевіряємо в лабораторії, акредитованій за високим стандартом ISO17025.

Чому ми здаємо зразки в лабораторію? Бо тільки там можна визначити точну кількість нітратів. От, наприклад, так виглядає канонічний аналіз:

  • спершу ми знімаємо зразки (у кожного продукту вони різні, у кавунів — серцевина, у жодному разі не шкірка),
  • перед вимірюванням нітратомер обов’язково калібрують у спеціальних розчинах,
  • потім зразки змішують із реактивами, згідно з методикою дослідження,
  • після чого вимірюють кількість нітратів, застосовуючи формулу, що враховує результати калібрування.

Коротше, щоби визначити реальну кількість нітратів потрібні спеціалісти й лабораторія.

Тепер щодо домашніх нітратомерів. Він також потребує щонайменше щорічного калібрування з використанням стандартних розчинів. Якщо цього не робити, нітратомер не буде давати точні показники з погрішністю від 30 до 300 %. Також зазначимо, що деякі з них вимірюють електропровідність овочів та фруктів, та різновид солей у них різний, що тестер не враховує, видаючи натомість їхню загальну кількість, а не окремі показники нітратів, сульфатів та хлоридів.

Спасибо, ваше мнение важно для нас!